Alimente care ajuta sanatatea pe timp de iarna

In timpul iernii vantul puternic si temperaturile reci pot afecta deseori starea de spirit si deveni o provocare reala pentru sanatatea organismului. Durerile de articulatii, mainile si picioarele reci, depresia pot fi evitate printr-o hrana echilibrata conform nutritionistilor.

Alimente care ajuta sanatatea pe timp de iarna:

Toata lumea stie ca zilele mai scurte, mai intunecate de iarna cat si temperaturile reduse au un efect semnificativ asupra activitatii de zi cu zi cat si asupra starii noastre de dispozitie. In timpul iernii oamenii fac mai putina miscare astfel isi reduc consumul de energie.

Deseori oamenii se simt plictisiti, deprimati si isi gasesc bucuria in alimente, de cele mai multe ori gustoase dar bogate in calorii. In acest fel se reduce activitatea fizica, metabolismul si are loc supraalimentarea. Dupa lunile de iarna ei ajung practic sa nu aiba curajul sa se mai urce pe cantar datorita excesului de greutate.

Pentru a evita acest lucru in primul rand trebuie sa ne gasim iar dorinta de a face sport, sa efectuam in fiecare zi o anumita activitate fizica, sa nu mancam cantitati exagerate de alimente, sa avem o dieta rationala.

Fiecare dintre noi daca doreste acest lucru isi poate ajusta cu usurinta dieta astfel incat sa aiba o alimentatie echilibrata, sa-si mentina starea normala de greutate si o stare buna de spirit, sa nu intre in depresie.

Iarna trebuie sa se manance alimente calde deoarece este un anotimp rece si umed. Supele calde din legume si carne dar cu un continut redus de grasimi sunt recomandate zilnic. Pentru incalzirea organismului sunt indicate compoturile calde, laptele indulcit cu miere de albine, ceaiurile. Foarte sanatoasa este mancarea din fasole si mazare, cu legume precum morcovul, telina, ridichea. Iarna avem tendinta sa nu mancam legume crude proaspete de aceea ele se pot consuma fierte cu putin ulei vegetal si sare. Deosebit de utile pentru sanatate sunt fructele de iarna – mere, pere, gutui, rodii, portocale, mandarine etc. In acest sezon trebuie limitate preparatele dulci, dar si cele care contin multa faina.

Cei care doresc sa manance ceva dulce pot consuma miere de albine. Unele dulciuri pot ajuta insa altele nu. De exemplu, cele utile sunt fructele proaspete sau uscate, ciocolata neagra, iar cele care trebuie evitate sunt prajiturile cu crema, produsele de patiserie dulci si anumite bauturi care contin indulcitori artificiali sau zahar. Cafeaua si alcoolul trebuie consumate in cantitati mici sau chiar eliminate. Numarul de cesti de cafea pe zi trebuie redus si inlocuite cu ceaiuri de plante medicinale care au un efect linistitor. Cei care iubesc carnea de porc o pot prepara la gratar sau fiarta. Daca se folosesc alte moduri de preparare, trebuie consumata in cantitati mici. Se poate servi cu o garnitura de legume.
Din meniul de iarna nu trebuie sa lipseasca proteinele care sunt foarte bine absorbite de organism. Principalele surse de proteine sunt carnea de peste, iepure, curcan, pui si vitel. Mesele reci trebuie sa contina multe glucide si putine grasimi. Gustul mancarii poate fi imbunatatit cu ajutorul condimentelor si nu prin multe calorii. Intotdeauna la cina trebuie sa se manance ceva usor. Sunt suficiente trei mese pe zi. Intre mese este bine sa se manance cateva fructe de sezon. Din cand in cand este bine sa postiti pentru a odihni intestinul, mai ales dupa ce a avut loc o masa festiva cand s-a mancat exagerat de mult. O alimentatie naturala usor de digerat nu streseaza si nu irita stomacul. Zilnic trebuie sa se faca exercitii fizice timp de o jumatate de ora pentru mentinerea formei si imbunatatirea starii de spirit.

O nutritie buna va ajuta organismul sa reziste la infectii, va imbunatati imunitatea si va reduce riscul de aparitie a obezitatii. Intotdeauna alimentele sanatoase care contin substante nutritive, minerale si vitamine, cresc capacitatea de aparare a organismului si furnizeaza necesarul de energie in lunile de iarna.