Vitaminele sunt esentiale pentru buna functionare fiziologica. Avem nevoie de ele pentru a trai si le asimilam prin alimentatie, pentru ca, in general, nu pot fi produse de organism. Desigur, pentru asta trebuie sa urmam o alimentatie echilibrata , ingerand produse naturale care sa ne ofere acesti nutrienti esentiali in cantitati potrivite.
Daca avem nevoie de ajutor, un specialist ne poate indruma cu privire la cea mai buna dieta pentru o alimentatie sanatoasa care sa includa vitaminele necesare.
Tipuri de vitamine
Dintre vitamine se pot distinge diferite tipuri: cele liposolubile (A, D, E, K), care se dizolva in grasimi si uleiuri, si cele hidrosolubile (C si B), conform Ghidului de Nutritie UNED. .
Acestea sunt principalele tipuri de vitamine:
- Vitamina A. Antioxidant, intareste sistemul imunitar, protejeaza pielea si intervine in procesul vederii retiniene. Este prezent in alimentele de origine animala, desi in legume se gaseste sub forma de provitamina A.
- Vitamina B1. Este necesar sa se descompuna carbohidratii. Stabilizeaza sistemul nervos si ajuta la controlul diabetului. Se gaseste in cereale integrale si orez sau leguminoase uscate.
- Vitamina B2. Riboflavina participa la procesele de respiratie celulara si de detoxifiere a ficatului si imbunatateste starea pielii, unghiilor, parului, membranelor mucoase si a sistemului ocular, precum si protejand impotriva anemiei. Se obtine din carne, peste si alimente bogate in proteine.
- Vitamina B3. Niacina este implicata in metabolismul carbohidratilor si actioneaza asupra circulatiei sangelui, cresterii si sistemelor respirator si nervos. Se obtine in carne, oua sau cereale integrale.
- Vitamina B5. Acidul patotenic este necesar pentru sistemul nervos. Lipsa lui provoaca lipsa de atentie si apatie. Ouale si cerealele integrale pot furniza aceasta vitamina.
- Vitamina B6. Piridoxina este esentiala pentru metabolizarea proteinelor. Se gaseste in aproape toate alimentele, atat de origine animala, cat si vegetala.
- Vitamina B9. Acidul folic este implicat in procesele de diviziune si multiplicare celulara si formarea globulelor rosii, precum si in dezvoltarea sistemului nervos al fatului in timpul sarcinii. Se gaseste in carne, cereale integrale, spanac, banane, migdale sau alune.
- Vitamina B12 . Cobalamina este esentiala pentru formarea globulelor rosii si pentru cresterea organismului si regenerarea tesuturilor. Cele mai importante surse ale acestei vitamine sunt alimentele de origine animala.
Vitaminele pot fi obtinute atat din alimente vegetale, cat si de origine animala. Shutterstock
- Vitamina C. Este antiseptic si se acumuleaza cu greu in organism deoarece este solubila, ceea ce face ca un aport zilnic sa fie important. Se obtine in mare parte din citrice, kiwi, conopida sau rosii, printre alte alimente.
- Vitamina D. Regleaza absorbtia calciului si fosforului si se formeaza in piele cu actiunea razelor ultraviolete. Ii ofera, de exemplu, peste precum somonul sau sardinele.
- Vitamina E. Are o capacitate antioxidanta larga, stabilizeaza membranele celulare, moduleaza activitatea anumitor enzime si previne tulburarile cardiovasculare. Uleiurile vegetale sunt surse de vitamina E, in special cele cu un continut mai mare de acizi grasi polinesaturati, precum uleiurile de porumb sau de floarea soarelui. Este prezent si in boabele de cereale, sfecla, telina sau spanac.
- Vitamina H. Biotina sau vitamina B8 ajuta la formarea glucozei din carbohidrati si grasimi. Poate fi obtinut din alimente precum nuci, ciocolata, fructe sau lapte.
- Vitamina K. Este cea care ajuta la coagularea sangelui. Se gaseste in alimente de origine vegetala precum varza, conopida, fasolea verde, mazarea, spanacul sau salata verde.
Suplimente de vitamine
In cazul in care trebuie sa luam suplimente de vitamine , in general din cauza starilor de carenta , este indicat sa cunoastem riscurile, desi trebuie sa respectam intotdeauna recomandarile unui profesionist din domeniul sanatatii.
Un studiu de anul trecut s-a concentrat tocmai pe utilizarea abuziva a unor suplimente alimentare , pentru a caror eficacitate nu exista adesea dovezi stiintifice daca nu sunt consumate corect. Potrivit acestui studiu, bazat pe un sondaj efectuat pe 2.600 de spanioli, patru din zece consumatori cumpara complexe de vitamine .
Problema acestor produse este ca, sub eticheta aparent sigura si sanatoasa pe care o acorda cuvantul „vitamine”, exista riscuri ascunse. Daca sunt administrate gresit, pot avea efecte nocive asupra sanatatii, de la probleme gastrointestinale pana la tahicardie usoara si toxicitate hepatica.