Cum sa alegi vinul perfect

Daca tu, ca si mine, nu stii cand vine vorba de a alege o sticla de vin, care este diferenta dintre un Cabernet Sauvignon si un Cabernet Franc? Imi va pata dintii vinul rosu? Veti fi bucurosi sa aflati ca nu este nevoie de o diploma in viticultura pentru a gasi un vin care sa va vorbeasca. Este nevoie doar de putina experienta.

Anul acesta, surorile Mondavi au devenit primele scaune de onoare de sex feminin pentru cea de-a 38-a licitatie anuala Napa Valley, un eveniment caritabil de vin care a ajutat organizatiile locale nonprofit sa stranga bani pentru cauze importante precum accesul la asigurarile de sanatate pentru copii si incheierea rezultatelor academice. 

„Industria vinului este dominata de barbati, asa ca pentru noi sa fim o echipa formata numai de femei (si cea mai tanara!) a fost foarte simbolic”, spune Angelina Mondavi, 33 de ani, cea mai mare dintre surorile Mondavi. „Sunt mai multe femei care intra in industria vinului acum decat oricand si ne ofera cu adevarat o voce, mai ales cu tot ce se intampla in tara”.

De cand aveau 10 ani, surorile si-au petrecut verile lucrand in laboratoarele, pivnitele si salile de degustare de la crama familiei lor, ceea ce inseamna ca au invatat ceva despre  vinul grozav  si  cum sa gaseasca o sticla care sa-ti  placa cu adevarat  . . (Sfat profesionist: vinul scump nu este intotdeauna mai bun.)

Aici, surorile-slash-wine-cunoisseurs impartasesc cele mai bune sfaturi ale lor pentru a gasi un vin pe care il iubesti, indiferent daca comanzi intr-un restaurant sau gazduiesti urmatoarea ta cina.

Sfat #1: Nu va fie teama sa intrebati.

„Cand esti intr-un restaurant, cere un somelier, alias un steward de vin – pentru asta sunt acolo. Ei se gandesc sa fie capabili sa ajute oamenii si sa le prezinte ceva ce ar putea iubi”. „Daca sunteti intr-un magazin de vanzare cu amanuntul, ei au si cei mai cunoscatori si credibili oameni. Intreaba-i, mai degraba decat sa ia ceva de pe raft dupa ce se uita la o eticheta draguta sau atragatoare.”

„In industria vinului, toata lumea vrea sa vorbeasca despre vin, sa imparta un vin sau sa va prezinte un vin de care s-au indragostit complet. Cred ca de aceea iubim cu totii aceasta industrie si de ce nu ne-am abatut departe de ea. . Totul este despre a pastra amintiri.” 

Sfatul #2: Gazduieste degustari acasa cu prietenii.

„Cunosc oameni care au grupuri lunare de degustare in care, practic, spun tuturor: „Luna aceasta, tema este Napa” si toata lumea se prezinta cu diferite vinuri Napa. Apoi, gustati fiecare si le impartasiti. Este o modalitate grozava de a invata despre diferite vinuri si producatori”.

„Toata lumea face cercetari despre sticla pe care a adus-o, astfel incat sa poata invata grupul putin mai multe despre asta. In cele din urma, daca iti place, vei continua sa o bei. Daca nu, exista atat de multe optiuni diferite si poti continua sa iesi si sa incerci mai multe. Gandeste-te ca la un club de carte, dar pentru vin.

Sfatul #3: totul tine de mancarea pe care o vei manca cu ea – sau nu.

Uitati de regulile referitoare la consumul de vin rosu doar cu carne. Totul este despre aromele pe care esti dispus sa le explorezi in fiecare sezon. „Ma consider un bautor sezonier, asa ca inclin adesea spre rosu pe timp de iarna”. „Odata ce primavara sau vara ajunge, devin o fata Sauvignon blanc.”

Recomandari pentru asocieri cu cinci tipuri populare de vin:

Sauvignon blanc:

„Pui sau peste precum halibut, somon, cod, sushi, orice de genul asta. Pentru iubitorii de vegani, spun intotdeauna ca Sauvignon blanc tinde sa fie mai usor sa gaseasca vinuri in stil vegan. Nu va fie teama sa intrebati vinul. proprietarul magazinului sau somelier daca vinul este de fapt vegan”.

Chardonnay:

“Frumoase paste cremoase sau chiar scoici si scoici – orice cu tulpina de peste. O salata Caesar este cu adevarat grozava cu un chardonnay sau doar o simpla salata de salata verde cu o vinegreta frumoasa.”

Chenin blanc:

„Ma uit la unele dintre stilurile de carne mai usoare, cum ar fi carnea de porc, ca pe o alegere. Ceva care este putin mai usor.”

Merlot:

„Merlotii din Valea Napa tind sa fie cu adevarat luxurianti si frumosi. As recomanda carne de porc, miel si branzeturi frumoase sa se asorteze cu asta. Puteti manca si carne de vita cu ea, dar incerc sa ma feresc de el, deoarece merlotul tinde sa fie un putin mai greu, asa ca uneori poate fi o nepotrivire.”

Cabernet:

„Spun de vita pana la capat, precum si de miel si elan, caprioara — oricare dintre aceste stiluri de vanat merge foarte bine. Gasesc ca cabernetul taie cu adevarat o parte din pestele mai gras. Pentru deserturi, puteti merge peste tot. masa, dar pentru ceva de genul unui tort de ciocolata fara flori sau un sufle de ciocolata, merg si pe un cabernet.”

„Daca nu asociezi vinul cu niciun fel de mancare, alegerea unei sticle depinde de ceea ce iti doresti cu adevarat”. „Daca este o zi fierbinte, atunci poate ca vrei un Chenin Blanc, un Sauvignon Blanc sau un Chardonnay. In lunile de iarna, de multe ori vei vedea ca oamenii graviteaza mai mult spre vinurile cu alcool mai mare, cum ar fi un vin rosu ca un Pinot Noir, un Cabernet, un Merlot, un Cabernet Franc. Vad, de asemenea, oameni care beau chardonnay care tind sa fie gatite de stejar iarna.”

Sfat #4: Puteti determina cat de usor sau greu este un vin dupa eticheta.

„Ceea ce face un vin mai usor sau mai greu are de-a face cu modul in care vinificatorul procura de fapt vinul. Influenta stejarului poate face vinul mai greu; daca provine din otel inoxidabil, stii ca va fi un stil mai usor. Stejarul il face mult. mai greu de asociat,”. „Aproape intotdeauna pe spatele etichetei veti vedea „otel de stejar” sau „otel inoxidabil”. 

Sfatul #5: Vinurile mai vechi nu au neaparat un gust mai bun.

“Este cu totul un mit. Eu beau niste sticle din 2016 chiar acum si sunt uimitoare. Cred ca depinde foarte mult de producator si daca au tendinta de a face vinuri care au nevoie de putin mai mult timp in procesul de invechire (pe baza aciditate si alcool),”.

„Cu vinurile pe care eu si surorile mele le producem, de fapt facem procesul de invechire pentru tine, asa ca atunci cand le primesti, sunt gata de baut. Acesta este doar stilul nostru. Vrem sa facem un vin accesibil cand il primesti, nu il cumperi si trebuie pastrat in pivnita timp de 10 ani.” 

Sfat suplimentar: daca dintii va pateaza usor de vin rosu, intindeti-va pentru niste alb.

„Pot sa beau cateva pahare de vin si aproape ca nu am nicio pata pe dinti”, „dar apoi am prieteni care vor bea un pahar si le va pata pe al lor – chiar depinde de cat de puternic este smaltul dintilor tai. Daca aveti  dintii  patati de vin rosu, luati un pahar de Chardonnay sau Sauvignon Blanc, pentru ca acel vin alb va ajuta la indepartarea culorii.