Fotografia culinara

Fotografia culinara este pentru fotografi la fel de “savuroasa” precum delicatesele pe care le surprind in toata splendoarea lor. Fotografia culinara este considerata o arta in adevaratul sens al cuvantului insa, spre deosebire de alte tipuri de fotografie, acesta are un caracter strict comercial deoarece cele mai multe dintre fotografiile culinare sunt folosite pentru publicitate, carti de bucate, reviste sau site-uri cu tema culinara care nu sunt deloc putine la numar, sau chiar pentru ambalajele unor produse.

Chiar daca exista si fotografi amatori care, la un moment dat, adopta si acest gen de fotografii, exista si fotografi culinari profesionisti care si-au dedicat intreaga experienta fotografica acestui interesant gen de fotografie. Pentru foarte multi aceasta este o meserie, deoarece acest gen de fotografie nu este chiar atat de simplu de realizat, iar fotografii specializati vor fi intotdeauna mai apreciati. De cele mai multe ori, fotografiile culinare sunt realizate in restaurante, iar colaborarea dintre fotograf si stilistul culinar este foarte importanta. Chiar daca este servita clientilor sau este doar fotografiata, mancarea trebuie sa arate intotdeauna apetisant. Insa, fotografia culinara nu inseamna doar fotografierea celor mai interesante feluri de mancare, ci presupune si fotografierea dulciurilor, a bauturilor a fructelor si legumelor sau doar a ingredientelor. Imaginatia fotografului impreuna cu simtul estetic al stilistului culinar fac ca fotografiile culinare sa fie cu adevarat spectaculoase.

Stilistul culinar

Stilistul culinar joaca un rol foarte important deoarece si el, alaturi de fotograf, poate fi considerat un artist in adevaratul sens al cuvantului. Spre deosebire de bucatarul care prepara felurile de mancare, sau barmanul care combina bauturile rezultand cocktail-uri dementiale, stilistul culinar se ghideaza atent dupa principii estetice pentru a transmite celor care privesc o fotografie culinara aroma, gustul si amestecul imbietor de ingrediente.

Factorii care au dus la aparitia fotografiei culinare

Dupa cum am spus si anterior, nu este necesar ca un fotograf sa fie profesionist si sa colaboreze cu mari restaurante pentru a fi un desavarsit fotograf culinar. Exista foarte multe persoane carora le place sa experimenteze in bucatarie si care cocheteaza cu acest gen de fotografie, mai ales daca isi expun delicatesele pe un blog. Acesta este un inceput perfect pentru toti cei care doresc sa se perfectioenze in acest gen de fotografie.

Motivele aparitiei fotografiei culinare sunt numeroase.In primul rand, dupa cum am mentionat si in introducerea acestui articol, fotografia culinara a luat nastere din dorinta producatorilor de alimente de a infrumuseta amabalajele. Dintre toate categoriile fotografiei culinare aceasta pare cea mai tehnica, dificila si in acelasi timp anosta. Cu siguranta si dumneavoastra ati fost la un moment dat atrasi de o fotografie delicioasa de pe cutia de pizza congelata, sau de racoritoarea cupa de inghetata de pe ambalajul unei cutii de inghetata. Aceste imagini au un efect foarte puternic asupra cumparatorului si, cu toate ca si in aceasta situatie este vorba tot despre arta fotografica, aceasta tinde mai mult spre partea economica. Acest tip de fotografie este dificil deoarece fotograful trebuie sa scoata in evidenta anumite detalii, dar in acelasi timp imaginea trebuie sa fie simpla. Pentru ca o astfel de fotografie sa fie considerata corecta, produsul de pe ambalaj trebuie sa fie cat mai fidel celui din ambalaj. Exista numeroase legi referitoare la acest tip de fotografie si ajutorul unui stilist culinar este cu adevarat necesar.

Fotografia culinara a luat nastere si din dorinta producatorilor de a face reclama produselor. Cu siguranta, de fiecare data cand la televizor apare imaginea unui hamburger aburind, chiar si cei care nu sunt adepti ai fast-food-ului ar manca “deliciosul” hamburger. De cele mai multe ori, fotografiile culinare de acest gen nu sunt chiar atat de reale, insa sunt editate in asa fel incat produsul sa fie cat mai atractiv. Fotografiile de acest gen trebuie sa fie foarte clare, avand in vedere ca multe sunt folosite pentru bannere imense.

Fotografiile din revistele si cartile de bucate sunt uneori mai interesante decat retetele in sine, acesta fiind unul dintre motivele importante care au dus la aparitia fotografiei culinare. Acesta categorie este cea mai interesanta, fiind considerata mult mai artistica fata de cele anterioare, avand in vedere ca pune accentul pe creativitate si nu pe partea economica.

Fotografia culinara a aparut si din dorinta celor care detin un blog cu specific culinar de a a impartasi delicioasele retete cu cei care ii citesc blogul. Acest lucru face ca blogul sa fie mult mai apreciat. Dupa cum am spus si anterior, acest tip de fotografie este mult mai simplist deoarece nu se realizeaza urmand cu strictete tehnicile profesioanle, insa multe dintre fotografiile de acest gen sunt cu adevarat reusite.

Tehnici ale fotografiei culinare

Fiecare gen de fotografie se supune unor reguli stricte. Este foarte adevarat ca acestea depind uneori de subiect si sunt puternic influentate de imaginatia si creativitatea artistului fotograf, insa micile sfaturi sunt intotdeauna utile.

In ceea ce priveste aparatul de fotografiat, fotografia culinara profesionala este realizata cu un echipament complex, deloc accesibil tuturor, care necesita multa experienta in domeniul fotografic. Insa se pot realiza minunate fotografii si cu simple aparate DSLR, accesorizate cu obiectivele potrivite.

Indiferent de tipul de fotografie culinara, pozitionarea subiectului este foarte importanta. Acesta trebuie pus in evidenta si toate detaliile care il caracterizeaza trebuie sa fie vizibile. Este de preferat ca locul sa fie pregatit anterior, fie ca vorbim de fotografierea in restaurant, fie ca vorbim de fotografia din bucataria personala. Este de preferat ca fundalul sa contrasteze cu subiectul si sa fie cat mai simplu. Un fundal incarcat nu va scoate niciodata in evidenta aspectul preparatului culinar. Daca exista indoieli in ceea ce priveste fundalul, un fundal alb, uniform este cea mai buna solutie. In cazul in care se doreste folosirea tacamurilor, acestea trebuie sa fie deosebite si sa fie in armonie cu mancarea.

In cazul in care urmeaza a fi realizata o fotografie care cuprinde mai multe feluri de mancare, atunci aranjarea unei mese este absolut necesara. Toate detaliile sunt importante, de la vesela, pahare si tacamauri, pana la servetele si elemente de decor.

Lumina este unul dintre factorii care influenteaza cel mai mult calitatea unei fotografii. In cadrul fotografiei culinare este de preferat sa se foloseasca lumina naturala. Este recomandat sa nu se foloseasca blitul sub nicio forma deoarece aspectul subiectului nu va mai fi acelasi. Lumina influenteaza totul cand vine vorba de fotografia culinara de la textura pana la forma, de aceea fotograful trebuie sa acorde o foarte mare importanta acestui detaliu.Compozitia fotografica este importanta pentru orice gen de fotografie, iar in cazul fotografiei culinare este putin mai dificil de realizat o fotocompozitie corecta. Elementele din cadru trebuie sa se imbine armonios, ceea ce inseamna ca si balanta cromatica este un aspect important. Unghiurile pot fi schimbate pana cand rezultatul este cel dorit de catre fotograf.

Fotografia macro poate fi cu adevarat interesanta. Detaliile culinare sunt deosebite si acestea pot fi puse in evidenta prin acest tip de fotografie. Tocmai acesta este si farmecul fotografiei culinare.Folosirea unui trepied este necesara pentru ca imaginea sa fie clara si corecta. Perspectiva din care este realizata fotografia este si ea importanta. Este de preferat sa se evite realizarea fotografiilor de sus; folosirea trepiedului va permite fotografului sa realizeze fotografii din mai multe perspective si va alege doar imaginile corecte. Fotograful trebuie sa realizeze cat mai multe fotografii; surprinderea va fi mare atunci cand va observa ca doar cateva sunt cu adevarat artistice.

In cazul in care alimentele care sunt fotografiate nu urmeaza a fi consumate, aspectul acestora poate fi imbunatatit prin mici trucuri, cum ar fi pulverizarea unei mici cantitati de ulei pentru stralucire. Pentru a realiza efectul de “abur” se pot adauga cateva bucati de vata care au fost puse anterior in cuptorul cu microunde si introduse intr-un pahar cu apa.

Fotografierea bauturilor este la fel de interesanta si se incadreaza in aceeasi categorie. Detaliile cocktail-urilor, forma paharelor, picaturile de condens care se formeaza in afara paharelor, culoarea vinului sunt elemente care caracterizeaza cel mai bine fotografierea bauturilor.

Asadar, fotografia culinara este o adevarata arta. Realizarea fotografiilor culinare nu este deloc simpla si necesita foarte mult timp, multa rabdare si multa experienta din partea artistului fotograf.